Bronnen

Hier vind je betrouwbare verwijzingen naar literatuur, studies en informatie die de kern vormen van onze expertise en gebruikt hebben om de informatie op de website te schrijven. Of je nu diepgaande wetenschappelijke inzichten zoekt of gewoon je nieuwsgierigheid wilt voeden.

  1. “Impact van cacaoflavanolen op de menselijke gezondheid”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33722
  2. “Door flavanolmonomeer geïnduceerde veranderingen in de menselijke fecale microflora”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17977
  3. “Cacaoflavanolen en endotheelafhankelijke vasodilatatie – EFSA.” 16 juli 2012,
    https://www.efsa.europa.eu/en/efsajou
  4. Bloeddrukcontrole en levensduur:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32101
  5. “Effect van cacao op de bloeddruk”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439
  6. “De gerandomiseerde klinische proef van COCOA-PAD”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32078
  7. “Cacaoflavanolen en hersenperfusie”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794
  8. “Voordelen in cognitieve functie, bloeddruk en insulineresistentie door consumptie van cacaoflavanol bij oudere proefpersonen met milde cognitieve stoornissen: de Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) studie”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22892813/
  9. “Verbetering van de dentate gyrus-functie met voedingsflavanolen verbetert de cognitie bij oudere volwassenen
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti
  10. “Het effect van flavanolrijke cacao op de fMRI-respons op een cognitieve taak bij gezonde jonge mensen”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794
  11. “Inname van cacaoproducten en risico op diabetes type 2: het multi-etnische cohort”
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti
  12. “Bewijs voor fysiologische koppeling van door insuline gemedieerd glucosemetabolisme en doorbloeding van ledematen”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093
  13. “Langdurige inname van cacao met een hoog flavanolgehalte biedt fotobescherming tegen door UV veroorzaakt erytheem en verbetert de huidconditie bij vrouwen”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702
  14. “Veranderingen in skeletspierindicatoren van mitochondriale structuur en biogenese bij patiënten met diabetes type 2 en hartfalen: effecten van epicatechinerijke cacao”
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22376
  15. “Onderzoek van in de handel verkrijgbare chocolade- en cacaobevattende producten in de Verenigde Staten. 2. Vergelijking van het flavan-3-ol-gehalte met magere cacaobestanddelen, totale polyfenolen en procent cacao”
  16. CDC Cadmium-factsheet.
    https://www.cdc.gov/biomonitoring/Cad
  17. “Beste pure chocolade en cacao met de minste besmetting”
    https://www.consumerlab.com/news/best

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30604183/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X13003519

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X13003519

http://www.maps.org/research-archive/psilo/psilo_ib.pdf

https://www.csam-asam.org/sites/default/files/pdf/misc/Grob_Article.pdf

https://www.jstor.org/stable/41762224?seq=1#page_scan_tab_contents

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13609599

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25253275

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032707000523

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22308440/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529365/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277566/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.nature.com/npp/journal/v20/n5/abs/1395291a.html

https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-003-1640-6

https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-003-1640-6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9204776

https://www.nature.com/articles/1395291

https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-003-1640-6

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X13003519

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444771

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27210031

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30369890

https://www.csam-asam.org/sites/default/files/pdf/misc/Grob_Article.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30102082

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20819978

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30102082

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20819978

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27909165

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17196053

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.90095

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

http://jop.sagepub.com/content/early/2014/09/12/0269881114550935

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25586396/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25213996

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25213996

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30260256

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28401522

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16826400

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18593735

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727882

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727882

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20600466

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20600466

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867510/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29761009

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23727882

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6082376/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22578254

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24882567

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28957662

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14615876

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28585222

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28625125

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28625125

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30288594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5853825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5853825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18562421/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6146157/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30062577

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603818/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30240282

https://maps.org/news-letters/v09n4/09410con.bk.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24715619

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16801660

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30102081

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509636/